Verschil CR2032 en CR2025

Verschil CR2032 en CR2025

22-03-2018

Knoopcelbatterijen zijn onmisbaar geworden in onze samenleving. Deze schijfvormige batterijen zijn namelijk nodig voor tal van draagbare elektronische apparaten. Het gaat daarbij vooral om kleine apparaten zoals rekenmachines, horloges en soms zelfs in speelgoed. De batterijen hebben de vorm van een knoop en zijn vooral een stuk kleiner dan andere batterijen. Het gaat om slechts een enkele batterijcel waarbij het deksel met de minpool is verbonden en de behuizing met de pluspool. Overigens bestaat er niet zoiets als dé knoopcelbatterij. Er zijn allereerst verschillende merken, maar daarnaast ook diverse modellen. Deze modellen zien we bij ieder merk terugkomen. CR2032 is bijvoorbeeld een zeer bekend model knoopcelbatterij. Er zijn daarnaast echter nog andere modellen zoals bijvoorbeeld de CR2025. Deze twee modellen hebben best veel overeenkomsten. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen de CR2032 en de CR2025? Hieronder wordt het u precies uitgelegd!

Verschillende merken en modellen

Naast het feit dat er verschillende type batterijen zijn, is er ook binnen die typen weer behoorlijk wat onderscheid te maken. Wanneer u een knoopcelbatterij wilt gaan aanschaffen, komt u er bijvoorbeeld al snel achter dat vrijwel ieder merk deze type batterijen in haar assortiment heeft. Daarnaast zijn er echter ook verschillende modellen zoals de CR2032 en de CR2025. Ieder merk beschikt over deze modellen. Je kunt dus een CR2032 van verschillende merken aanschaffen. Overigens behoren deze twee modellen direct tot de best verkochte. Hieronder worden ze voor u besproken en kijken we beter naar het verschil tussen deze twee knoopcelbatterijen.

CR2032

Het model CR2032 is volgens velen de mest gebruikte knoopcelbatterij wereldwijd. Het is overigens geen willekeurige code. Alle letters en cijfers hebben namelijk een betekenis. Uit de eerste letter kunt u opmaken van welk materiaal de knoopcelbatterij is gemaakt. In dit geval staat de C voor Lithium-Mangaan. De tweede letter, in dit geval de R, geeft de vorm van de batterij aan en staat voor Round. Vervolgens komen er twee cijfers waarmee de diameter in millimeter en de hoogte in 1/10 millimeter wordt aangegeven. De CR2032 heeft dus een diameter van 20 millimeter een is 3.2 millimeter hoog. Er zijn overigens nog meer kenmerken van dit model op te noemen die niet direct vanuit de naam zijn af te leiden. Zo beschikt de CR2032 over een nominale spanning van 3 volt en is de maximale spanning 3.7 volt(onbelast). De knoopcelbatterij heeft een capaciteit van ongeveer 220 mAh en weegt zo'n 3 gram.

CR2025

Eigenlijk kun je aan de naam van dit model al zien dat deze helemaal niet zoveel verschilt van de CR2032. De letters én de eerste twee cijfers zijn namelijk volledig gelijk. Dat betekent dus dat ook dit model gemaakt is van het materiaal Lithium-Mangaan én dat de knoopcelbatterij dezelfde vorm heeft als de CR2032, namelijk rond. Zelfs de diameter van beide knoopcelbatterijen is hetzelfde. Ook de CR2025 heeft, zoals we aan de naam kunnen zien, een diameter van 20 millimeter. Het laatste gedeelte van de naam is echter verschillend en dat is uiteraard precies waar we naar op zoek waren. Dit model is 2.5 millimeter hoog en daarmee 0.7 millimeter minder dik. Dat zorgt er niet alleen voor dat deze knoopcelbatterij minder dik is dan de CR3032 maar heeft ook invloed op de prestaties.
Gerelateerde producten