Voor 18:00 besteld, morgen in huis!
A+ Kwaliteit onderdelen
Persoonlijke service
9,3 Klantwaardering
Batterijen voor rookmelders

Batterijen voor rookmelders

24-01-2019

De brandweer raadt het hebben ervan aan alle inwoners aan: een werkende rookmelder. Om de rookmelder in zijn volle functionaliteit te kunnen benutten is het belangrijk dat het apparaat over de juiste batterijen beschikt die ook van gedegen kwaliteit zijn. Alleen zo ben je ervan verzekerd dat je rookmelder doet wat hij moet doen: je waarschuwen zodra er sprake is van (een beginnende) brand.

Lege batterijen

Om erachter te komen of de batterijen leeg of ver leeg zijn, hoef je enkel en alleen maar te luisteren: als het zover is, geeft de rookmelder standaard om de paar tellen een harde pieptoon af. Dat is niet alleen het moment dat het apparaat waarschuwt dat het nieuwe batterijen nodig heeft, maar ook het moment dat het niet meer voor de volle honderd procent functioneert.

Welke batterijen horen er in een rookmelder?

Fabrikanten van rookmelders hebben vrijwel allemaal dezelfde voorkeur voor batterijen. In negen van de tien modellen worden 9V-batterijen gebruikt. Slechts een enkeling wijkt af van deze ongeschreven regel tussen fabrikanten van rookmelders in Nederland en België. Mocht je zo een exemplaar bezitten, dan is er sprake van een uitzondering en moet je de handleiding erop naslaan welke soort batterijen de rookmelder in kwestie vereist.

De 9V-batterijen kun je onderverdelen in lithiumbatterijen en alkalinebatterijen. Het verschil zit hem vooral in de prijs en de levensduur. De reden van de keuze voor de alkaline-9V-batterijen voor rookmelders zijn de kosten. Deze batterijen besparen hier flink op. De veelal bij de rookmelder inbegrepen batterijen maken het toestel iets duurder; zeker als de batterij meer dan gemiddeld duur is. Uiteindelijk wordt er nog meer bespaard omdat de fabrikanten zo eenduidig voor één soort hebben gekozen. Webwinkels kunnen daarom inzetten op één batterij, deze in grote aantallen inkopen en de verkoopprijs laag houden. Dat is ook voor de consument wel zo prettig. Daarnaast gaat de 9V-batterij erg lang mee. Dat moet ook wel, want een rookmelder gaat in de regel zeker negen tot tien jaar mee. Kern van dit gebruik is dat een rookmelder voor de veiligheid is en dat het de veiligheid niet ten goede komt als de batterijen iedere paar maanden moeten worden vervangen. Dit is natuurlijk veel te foutgevoelig: een vergeten batterijenwissel kan verkeerd aflopen voor de consument.

Batterijen voor rookmelders online

Batterijen zijn kleine onderdelen van apparaten. Ze in een fysieke winkel bekijken heeft daarom zijn nadelen: slecht vindbaar, beperkt assortiment en onduidelijke specificaties. Dat is het voordeel van batterijen online kopen, bijvoorbeeld bij KnoopcelGigant. Hier zijn onder andere batterijen voor specifieke rookmelders te bestellen. Wij leveren de batterijen, indien besteld vóór 18.00 uur, de volgende dag. Zeker bij batterijen die bestemd zijn voor rookmelders is het natuurlijk van essentieel belang dat ze tijdig worden bezorgd. De rookmelder kan daardoor zo snel als mogelijk weer in gebruik worden genomen.




Gerelateerde producten