BIOS Moederbord batterij vervangen

BIOS Moederbord batterij vervangen

22-03-2018

Wist u dat er in uw computer of laptop ook batterijen zitten? Dat lijkt misschien overbodig omdat de computer/laptop op het stroomnet aangesloten kan worden. Toch is het noodzakelijk om er voor te zorgen dat de computer goed kan blijven functioneren. Wanneer deze uit staat, moeten de zogeheten BIOS instellingen namelijk gehandhaafd blijven. Dit zijn zaken als datum en tijd, maar zeker ook instellingen die nodig zijn om de computer goed te laten functioneren. Daarvoor beschikt het moederbord over een knoopcelbatterij. Er is nauwelijks energie nodig om de zogeheten BIOS gegevens in stand te houden als de computer uit staat. Toch is het goed mogelijk dat de batterij na een paar jaar leeg is. In dat geval werkt uw computer nog wel, maar de BIOS instellingen worden niet langer onthouden. Daardoor gaat de computer langzamer werken en kloppen datum en tijd vaak niet meer. Gelukkig kan de Bios moederbord batterij eenvoudig worden vervangen.

Bios moederbord batterij vervangen: zelf doen of wegbrengen?

Wanneer de batterij van het moederbord vervangen moet worden, merkt u dat doordat de computer langzamer gaat werken. Ook worden datum en tijd niet meer goed onthouden. Bij sommige computers krijgt u zelfs automatisch een melding dat de batterij van het moederbord vervangen dient te worden. U kunt er voor kiezen om dit zelf te doen of het te laten doen door een expert. Dat laatste is natuurlijk een stuk duurder maar ook eenvoudiger. De computer is een ingewikkeld apparaat en als u zomaar iets probeert is de kans behoorlijk aanwezig dat u juist schade toebrengt. Toch hoeft u de Bios moederbord batterij niet perse te laten vervangen door een expert. Als u het op de juiste manier en stap voor stap aanpakt, is het ook heel goed zelf te doen. Daarbij is het wel verstandig om goed te beseffen wat u doet en niet zomaar iets te proberen. Hieronder geven we specifieke aanwijzingen waarmee het in principe moet lukken om zelf de batterij te vervangen.

Houd de computer schoon

Wanneer u zelf de batterij van het moederbord wilt gaan vervangen, moet u de computer uiteraard openschroeven. Het is in ieder geval verstandig om dit zeer voorzichtig aan te pakken. De binnenkant van een computer kan zeer gevoelig zijn voor stof of vuil. Er kunnen zelfs beschadigingen door ontstaan. Hetzelfde geldt overigens voor uw handen en vingers waar ook vuil op kan zitten. Bovendien is het aan te raden om de nieuwe batterij voor het moederbord niet te lang aan te raken. Door het zuur van onze vingers kan de batterij een stuk sneller leegraken en u wilt natuurlijk niet een jaar later weer de batterij moeten vervangen. Nog beter is misschien om handschoenen aan te trekken. Daarbij zijn handschoenen van latex wellicht de beste optie omdat u daardoor nog wel steeds voldoende grip heeft om de batterij vast te kunnen houden en te plaatsen.

Zelf bios moederbord batterij vervangen

  • Schaf een Lithium knoopcelbatterij van 3 volt aan, bij voorkeur een CR2032 of CR2025
  • Schakel de computer of laptop volledig uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  • Zorg er, voor de zekerheid voor, dat u niet statisch geladen bent. Dat kan bijvoorbeeld door even de verwarming aan te raken met beide handen.
  • Schroef de kap van de computer of de onderkant van de laptop los. In sommige gevallen zijn daar speciale mini schroevendraaiers voor nodig.
  • Het moederbord is de vierkante groene plaat. Die valt u waarschijnlijk direct op. Zoek op het moederbord de CMOS batterij op.
  • Druk het lipje van de batterij naar buiten en verwijder zo de oude batterij van het moederbord.
  • Plaats voorzichtig de nieuwe batterij op dezelfde plaats. Let goed op of de + kant naar boven is gericht.
  • Schroef de computer of laptop weer dicht en sluit deze opnieuw op het stroomnet aan.
  • Klaar! Soms is het nog nodig om de BIOS en tijd instellingen aan te passen. Meestal doen computers en laptops dit echter automatisch.Gerelateerde producten