Horloge batterij leeg? Vervangen doet u eenvoudig zelf

Horloge batterij leeg? Vervangen doet u eenvoudig zelf

27-03-2018

In onze moderne tijd zijn er vrijwel alleen nog maar elektrische horloges beschikbaar. Natuurlijk zijn er altijd nog mensen die van uit een soort nostalgie of retro gedachte horloges dragen met een opwindmechaniek. Het overgrote merendeel van de horloges is echter elektrisch en loopt op batterijen. Dat betekent vanzelfsprekend ook dat de batterijen leeg kunne raken. In dat geval dient de horloge batterij vervangen te worden. Daarbij heeft u de keuze om dit te laten doen of het zelf te doen. Wanneer u iemand anders het laat doen, bent u echter meer geld kwijt. Bovendien bent u ook uw horloge een tijdje kwijt. Gelukkig kunt u het ook gewoon zelf doen. De batterij vervangen is niet moeilijk en doet u eenvoudig zelf. We vertellen u in deze blog hoe u dat het beste kunt aanpakken.

Doe het eenvoudig zelf

Natuurlijk weten we allemaal dat een horloge behoorlijk ingewikkeld in elkaar kan zitten met veel elektronica en mechanica. Dat betekent echter niet automatisch dat u niet in staat bent om zelf de horlogebatterij te vervangen. Het verschilt overigens ook per horloge hoe moeilijk dit is. Bij sommige horloges is het ontzettend eenvoudig om de batterij te vervangen en bij andere is het wat ingewikkelder. Zelfs dan is het echter mogelijk om het zelf te doen. Het is dan wel belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent. Zorg dus altijd dat u een goede handleiding zoekt en beschikt over het juiste gereedschap.

Let op vuil en stof!

Kiest u ervoor om zelf de batterij van uw horloge te vervangen? Dan zijn er wel enkele belangrijke aandachtspunten. Allereerst is het van belang om op stof en vuil te letten. Dat mag namelijk niet in het uurwerk komen. Veel onderdelen in het horloge zijn daar namelijk gevoelig voor en kunnen er zelfs door beschadigen. Daarnaast is het ook heel irritant als u later iedere keer een haartje of stofje ziet dat tussen glas en wijzerplaat terecht is gekomen. Om dit alles te voorkomen is het van belang om vooraf de buitenkant van het horloge goed schoon te maken en daarnaast in een stofvrije omgeving te werken.

Welke batterij gebruikt u?

U heeft natuurlijk wel eerst een nieuwe batterij nodig voordat u het horloge open kunt maken. Ieder horloge loopt op knoopcelbatterijen. Dat zijn platte batterijen in de vorm van een knoop. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd aangezien grote batterijen niet goed in het horloge passen. Iedere knoopcelbatterij heeft een unieke combinatie van letters en nummers zodat u snel ziet welke u nodig heeft. De letters staan daarbij voor het materiaal waar de batterij van gemaakt is en de cijfers voor de diameter en de dikte van de batterij. Er zijn drie type knoopcelbatterijen die het meest gebruikt worden voor horloges: CR2032, CR2025 en CR1220.

Eenvoudig zelf u horloge batterij vervangen? Enkele tips!

  • Beschikt u over een waterdicht horloge? Let er dan op dat het dichtmaken van het horloge in dat geval vaak speciale handelingen vereist. Soms is het verstandiger een specialist te raadplegen.
  • Houd er rekening mee dat sommige fabrikanten geen garantie meer geven als u besluit om het horloge zelf open te maken. Wilt u de garantie liever niet kwijt? Dan kunt u het horloge beter wegbrengen.
  • In een horloge zitten soms vele kleine onderdelen. Ook wanneer u het horloge open moet maken, krijgt u met kleine onderdelen te maken. Daarom is het verstandig om met voldoende licht te werken en bij voorkeur met een vergrootglas.
  • Kleine onderdelen zijn heel snel kwijt! Let daar dan ook goed op wanneer u het horloge open maakt. Denk bijvoorbeeld aan schroefjes. Zet vooraf een schoteltje of bakje klaar waarin u de schroefjes kunt bewaren.
  • Legt u het horloge even weg of wilt u de glasplaat even opzij leggen? Doe dit ten alle tijden op een zachte ondergrond. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een doek. Zo voorkomt u krassen.Gerelateerde producten